top of page

Måste träning vara prestation?

Om att hitta sitt varför och att en del av oss kanske mår bättre av att inte alltid mäta våra resultat..Varför tränar vi egentligen? Självklart kan det vara intressant för en del mäta varje steg, varje fartökning och varje nytt kilo vi lyfter. Men vi lever i ett samhälle där prestationen styr vårt liv, vi ska vara de bästa föräldrar, livspartners, barn och medarbetarna. Vi ska också göra spännande saker på vår fritid och ha fantastiska hem, bilar och den senaste tekniken att visa upp- vilket leder till ökad stress. Det kan givetvis se olika ut men en viss prestationspress har vi ju alla på oss inom ett eller flera områden. Skulle man kunna se träningen som bara energipåfyllande, givande och att varje träningspass blir en vinst för vårt välmående?


“Träna precis så hårt att du när du är färdig vill göra det snart igen!”

Vi ser att stress och sjukdomar till följd av stress ökar dramatiskt i samhället. "År 2020 var det 14 procent av befolkningen 16–84 år som uppgav att de känner sig stressade. Andelen var högre bland kvinnor än bland män, bland personer i de två yngre åldersgrupperna jämfört med de äldre åldersgrupperna och bland personer födda i övriga Europa jämfört med personer födda i Sverige." enligt Folkhälsomyndigheten. Stressrelaterade sjukskrivningar har mer än fördubblats på tio år i Sverige och kvinnor är överrepresenterade. En av 8 svenskar tar antidepressiv medicin i dag.


Fysisk aktivitet behöver vara en naturlig del av allas vårt liv, givetvis efter våra förutsättningar men behöver vara lika självklart som att borsta tänderna för att vi ska hålla oss friska och undvika sjukdomar både på kort och lång sikt. Det är naturligt att mäta vår aktivitet och på många armar ser vi pulsklockor som mäter vårt minsta steg. Det kan skapa stress, omedvetet eller medvetet.


Självklart kan det vara intressant i bland att se resultat, mäta och bedöma. Det kan skapa motivation. Men om det blir stressande eller gör dig besviken att du inte presterade som förra träningen- är det då värt det?


Så varför tränar du? Är det för att må bra och hålla dig frisk? För att orka i längden?

Eller är det för att bli bra? Snabb, stark?


Den viktigaste förutsättningen att få resultat av träningen är att göra det regelbundet. När vi tränar för att må bra tränar vi våra muskler, får upp pulsen och vistas en del utomhus men mäter det inte nödvändigtvis. För att vi vet att det är bra för oss och det är motivationen.

När vi tränar för att bli bra kan det givetvis vara av samma anledning men prestationen är viktig, vilka tider vi gör eller hur långt/tungt och det är motivationen.


När vi pressar oss på det sättet finns det också utrymme att bli besviken på sig själv för att vi inte presterade så bra som vi önskade och för att vi inte nådde dit vi ville med den dagens pass. Ditt “kvitto” är ju beroende av hur ditt liv ser ut i övrigt, kost, sömn, stress osv.. Att kräva av dig själv att kvittot ska se likadant ut oavsett hur livet ser ut i övrigt är att begära nästan orimligt mycket av sig själv då livet skiljer sig från dag till dag. Om vi får sämre kvitton flera gånger på rad eller något annat kommer emellan så riskerar vi att uppleva att vi får börja om från början och startsträckan blir då längre, kanske. Vi kanske ser det som ett misslyckande.

När vi upplever press, både självpåtagen och från omgivningen ökar stressen och behovet av återhämtning. Vi måste återhämta oss i relation till vad vi presterar annars blir det obalans och stressen kan ta över. Om träningen även kan ge oss återhämtning så har vi ju mycket att vinna. Då blir i stället kvittot känslan efter passet och suget att göra det igen.Hur mycket rekommenderas?


“Alla vuxna bör vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan- hur spenderar du dina 2,5 timmar?”

Ett sätt ändå mäta lite är att se att man kommer upp i rekommenderad mängd fysisk aktivitet varje vecka. Sen hur man gör det är beroende av vad du tycker om att göra, vädret eller årstid. "Alla vuxna från 18 år och uppåt bör vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktivitet av måttlig och hög intensitet kan även kombineras. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter. Aktiviteten ska vara av aerob karaktär, där måttlig intensitet ger en ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning." Så skriver folkhälsomyndigheten.


Så hur vill du spendera dina 150 min? Några tips att kombinera:

 • Cykling till och från jobb

 • Promenad några dagar per vecka (på lunchen?)

 • Hemmaträning med kroppsvikt eller enkla redskap

 • Ta trapporna i stället för hissen

 • Löptur 3 gånger per vecka

 • Längdskidåkning

 • Lek med barnen

 • Snöskottning

 • Simma en tur när du ändå är på stranden

 • Badminton/padel/beachvolley eller annan sport

 • Promenera med ryggsäck till affären/biblioteket/apoteket- undvik bilen korta sträckor


Kontakta mig gärna med synpunkter eller funderingar kring inlägget eller annat! Ha en fin dag!

43 visningar0 kommentarer
bottom of page