top of page

Hur gör jag för att hålla min stressnivå under kontroll?

Det går i vågor det där med stressnivån, från ingenstans har vi helt plötsligt massor att göra eller tänka på. I detta inlägg ger jag dig tips för att bli din egna vågbrytare och skapa förutsättningar till balans.Stress är en naturlig reaktion och i sig inget farligt. Vi behöver stress för att fungera och kunna prestera, det är när vi inte får in tillräcklig återhämtning i livet och stressen pågår under lång tid som den kan bli farlig.


När vi blir stressade, av tankar eller händelser mobiliserar kroppen energi för att du ska kunna fäktas (möta situationen) eller fly. Våra hjärnor är utvecklade när vi levde som jägare/ samlare och där var det vårt sätt att överleva en lejonattack exempelvis. Hjärnorna reagerar fortfarande på precis samma sätt även om dagens hot ser helt annorlunda ut. Stress ökar kortisolnivåer och adrenalin, skickar ut energi i kroppen och minskar allt som inte behövs för att prestera just där och då, som matsmältning och sexualdrift. När vi sedan inte varken fightas eller springer från lejonet (rör oss fysiskt) gör vi inte av med energin och stressen finns kvar i kroppen över tid.


För att få koll på långvarig stress och hjälpa kroppen återhämta sig behöver vi just det, återhämtning och fysisk aktivitet för att må bra. Och då behöver vi ge plats för att göra sunda val i vardagen genom aktiva val. Så här hanterar jag min egen stressnivå, jag:


☆ ...funderar på vilka situationer som gör mig stressad och försöker hitta alternativa sätt att hantera dem.


☆ ...försöker få till fysisk aktivitet av olika slag så gott som varje dag.


☆ ...vistas i naturen några gånger per vecka.


☆ ...försöker få 8 timmars sömn per natt.


☆ ...jobbar aktivt för att inte ta på mig för mycket åtaganden på samma gång-säger nej


☆ ...sätter upp långsiktiga och kortsiktiga mål och jobbar för att nå dem- sällan prestationsmål utan kanske "få till någon rörelse varje dag eller besöka 3 utegym under hösten, prova nya ställen att promenera på under våren som omväxling".


☆ ...omger mig ofta med människor jag tycker om men gör det enkelt för mig genom att ex laga mat tillsammans, sänka ambitionsnivån på städning för att istället kunna njuta tillsammans!


☆ ...försöker ha en positiv inställning till livet, gläds åt saker jag gjort och tränar mig i att känna mig nöjd med mig själv.


☆ ...funderar en extra gång innan jag köper prylar av olika slag. Behöver jag verkligen det här?


☆ ...försöker ge mig tid att djupandas någon gång per dag, använder ibland någon

andningsövning.


☆...ger kroppen mat med mycket frukt, grönsaker och fibrer som håller blodsocker på jämn nivå.


“För att få koll på långvarig stress och hjälpa kroppen återhämta sig behöver vi just det, återhämtning och fysisk aktivitet för att må bra.”

Så om det nu är så bra att röra oss- varför har man alltid ett motstånd att göra det och hellre ligger kvar i soffan?

Jo våra hjärnor är som sagt utvecklade för en helt annan livsstil än den vi har i dag. Om vi ser på människan utveckling som ett dygn, 24 timmar, har vi levt som jägare och samlare i 23 timmar och 40 min. Sen som jordbrukare, industrialiserade och 1 (!) enda sek har vi levt i denna digitaliserade värld. Hjärnan säger åt oss att äta medan det finns mat och spara energi och inte röra oss i onödan för att det var sättet vi överlevde förr. Men då behövde man röra sig för att hitta mat och undkomma faror. Nu är maten ett klick bort och kaloririk mat är i princip gratis.Olika men lika..


Vi är olika och har olika behov- en del är mer känsliga för stress än andra. Du behöver reflektera över hur det är för dig, din egen balans och dina sätt att hantera din stress. Just reflektionen är nödvändig för att lyssna inåt och se dina behov och vad som är viktigt i ditt liv.


Glöm inte heller att stress kan komma och göra oss sjuka FAST vi gör saker som vi tycker är galet roliga! Det är inte bara tunga saker, mycket att göra, misstrivsel eller oro. Återhämtning och fysisk aktivitet behövs vem du än är.

Lycka till och kontakta mig gärna vid funderingar eller frågor!


Ha en fin dag!

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page